Anna Kubalska – Blog

Blog – Anna Kubalska

Witaminy w słoiku…pigwowiec

Jak tylko sięgam pamięcią tato zbierał, a mama przygotowywała „pigwę”. Słowo to użyłam w cudzysłowie, gdyż my ją tak nazywaliśmy, a prawidłowe nazewnictwo dla owoców, które gościły jesienią i zimą w naszym domu to pigwowiec. Mama dodawała nam ją do herbaty, informując, że należy owoc jeść gdyż ma dużo witamin i tyle wiedziałam o pigwowcu. Z biegiem lat i dostępem do różnych artykułów oraz badań dowiedziałam się jak wiele wspaniałych właściwości posiada pigwowiec, a tym samym dlaczego całą zimę byłam zdrowa pomimo wielu godzin zabaw na podwórku, budując igloo, rzucając się kulkami z śniegu i tworząc tajne skrytki w najdziwniejszych miejscach. Ale nie o zabawach mowa….Pigwowiec to krzew, osiągający do 2 m wysokości, z gęsto rozmieszczonymi gałązkami, kwiaty wyglądem przypominają kwiat jabłoni o intensywnym malinowym kolorze. Owoce wyglądem również przypominają małe jabłuszka pokryte woskiem, które należy zbierać jesienią ( wrzesień, październik a nawet listopad ) kiedy mają kolor żółty. W przypadku gdy lato jest chłodne, a owoce są nadal zielone, można je zebrać przed przymrozkami i przechowywane w domu dojrzeją do trzech tygodni. Owoce są twarde, bardzo kwaśne 😛 …z charakterystycznym smakiem, który uwielbiam, wewnątrz zawierają malutkie pestki. Oczywiście, nie każdy z nas ma możliwość zbioru owoców prosto z krzewu, ale dobra wiadomość jest taka, że pigwowca można kupić na targowiskach czy w popularnych marketach.

 

A teraz plusy pigwowca i jego wpływ na nasze organizmy:

  • zawiera bardzo duże ilości witaminy C – więcej niż jakikolwiek owoc w Polsce, która wykazuje dużą trwałość podczas przetwarzania i przechowywania, wspomaga odporność i leczy przeziębienia
  • nie wchłania metali ciężkich
  • owoce bogate są w składniki mineralne jak : żelazo i molibden, pod względem których owoce pigwowca należą do najzasobniejszych oraz magnez, sód, miedź, cynk i fosfor
  • owoce posiadają dwa razy więcej niż w jabłkach, błonnika pokarmowego i pektyn
  • właściwości owoców: przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwskurczowe, antyoksydacyjne, immunoregulujące, przeciwbakteryjne
  • działają ochronnie na wątrobę
  • pestki są wykorzystywane w kosmetologii: macerat z nierozdrobnionych pestek ( zostaje wytworzony śluz po namoczeniu pestek ) jest wykorzystywany do oczyszczania skóry trądzikowej, obmywania skóry podrażnionej nadmiernym opalaniem
  • napar z pestek pomocny przy stanach zapalnych gardła, chrypce
  • nalewki z owoców doskonale wpływają na trawienie i obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Pigwowiec w moim domu…

Dodatek do herbaty

Owoc myję, kroję na drobne cząstki i dodaję do gorącej herbaty, po 5 minutach gotowe do spożycia 🙂

Drugi pomysł wymaga więcej włożonej pracy i czasu, natomiast smakuje bardziej intensywnie: 1 kg umytych pokrojonych w cząstki owoców ( bez pestek ), rozłożyć do słoików ( 1/2 słoika ), zasypać cukrem (mniej więcej 0,5 kg cukru na 1 kg owoców ), zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na ok 24 godziny. Owoce puszczą sok. Następnego dnia pasteryzować. Tak wykonany syrop z owoców dodaję do herbaty wraz z owocami, które po przeróbce są miękkie.

Marmolada

1 kg umytych, pokrojonych w cząstki owoców ( bez pestek ) wsypać do garnka, dodać ok 0,5 kg cukru i pół szklanki wody, gotować do momentu, aż wytworzy nam się marmolada, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić naszego smakołyku. Gorącą marmoladę przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy słoik do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia i marmolada gotowa. Wspaniale smakuje z naleśnikami 🙂

Powyższe pomysły są idealne dla małych i dużych, tak jak ja od dziecka uwielbiam herbatę z „pigwą”, tak i moja córka jest jej smakoszem.

Natomiast dorosłym polecam – nalewkę z pigwowca, najlepiej zrobioną samodzielnie gdyż zawiera naturalny sok bez substancji dodatkowych. Oczekiwanie na rezultat jest dość długie, ale warto…na 1 kg owoców 0.5 kg cukru, wytworzy się sok po 2-3 dniach zalać 1 l wódki i odstawić na 4 tygodnie co jakiś czas potrząsając słoikiem. Po tym czasie przecedzić i nalewka gotowa.

 

Dla zainteresowanych podsyłam link do bardzo szczegółowych badań dotyczących pigwowca, na podstawie których przybliżyłam jego właściwości:

http://www.czytelniamedyczna.pl/5079,owoce-pigwowca-japonskiego-chaenomeles-japonica-thunb-lindl-ex-spach-zrodlem-sub.html

Leave A Comment

Your email address will not be published.

*

code