Anna Kubalska – Blog

Blog – Anna Kubalska

Domowe remedia na przeziębienia

Wrzesień nie zawsze jest ciepły i słoneczny, bywa zimny, wietrzny i ulewny, a to dopiero początek zmiany pory roku na jesienną. Z następstwem kolejnych miesięcy jest zimniej i zimniej, a my żyjąc w ciągłym pośpiechu nie zawsze pamiętamy, aby się odpowiednio ubrać. Czasem przemokniemy, bo zapomnieliśmy parasola, czasem obleje nas pot, bo biegliśmy do autobusu, a następnie przewieje, gdyż okno było otwarte. Czasem po prostu jesteśmy osłabieni i nie wiadomo skąd złapaliśmy jakąś chorobę. Dla tych wielu przypadków, które można by wypisywać w nieskończoność, przygotowałam pakiet naturalnych lekarstw, które stosuje w swoim domu w razie potrzeby.

Rozgrzewająca herbatka

Składniki: Imbir świeży – 2-3 cm, Cynamon 1/3 łyżeczki, Sok z cytryny ( 5-6 łyżek ), Miód lub Cukier trzcinowy ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania: Do garnuszka wlej 2-3 kubki wody, następnie dodaj obrany i pokrojony imbir ( Pamiętaj imbir najlepiej obieraj łyżeczką – zdrapując delikatnie skórkę – w ten sposób nie tracisz cennego miąższu i soku ). Po około 10 minutach gotowania dodaj cynamon i gotuj jeszcze 5-10 minut na małym ogniu. Następnie odstaw powstały napój do ostygnięcia, a potem dodaj sok z cytryny i miód bądź cukier. Nie należy do wrzącego napoju dodawać soku z cytryny oraz miodu, gdyż tracą swoje cenne właściwości.

Właściwości: Imbir działa rozgrzewająco, ma działanie napotne i wskazany jest w przeziębieniach i kaszlu. Cynamon ma działanie napotne i oczyszczające krew, działa przeciwzapalnie. Sok z cytryny ze względu na zawartość witaminy C i polifenoli ma silne właściwości przeciwutleniające, wspomaga układ odpornościowy. Miód ma właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne.

Złote mleko

Składniki: Do przygotowania pasty: kurkuma w proszku – 1 łyżka, ghee ( masło klarowane ) lub olej kokosowy – 1 łyżeczka, szczypta pieprzu, woda – 1 łyżka. Możesz również dodać po pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu oraz imbiru. Do przygotowania napoju: mleko ( odzwierzęce bądź roślinne ), miód, cukier trzcinowy, syrop klonowy opcjonalnie.

Sposób przygotowania: Przygotowane składniki wymieszaj w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, aż uzyskasz postać gęstej pasty. Do gorącego, nie wrzącego mleka ( ilość jaką wypijesz najlepiej 1 filiżanka godzinę przed snem) dodaj łyżeczkę uzyskanej pasty, następnie dodaj produktu słodzącego do smaku ( Pamiętaj – miód dodaj do letniego mleka ). Wypij jeszcze ciepłe. Pastę najlepiej, za każdym razem przygotować świeżą, w przypadku, gdy masz jej dużo, możesz przez kilka dni 2-3 przechowywać ją w lodówce.

Właściwości i zalety: Wzmacnia układ odpornościowy, działa oczyszczająco na krew i wątrobę, łagodzi dolegliwości układu oddechowego, pomaga zmniejszyć gorączkę, jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym.

Pasta imbirowa

Składniki: masło klarowane ( ghee ) – 5 łyżek, cukier trzcinowy – 5 łyżek, imbir świeży obrany i rozdrobniony np. w młynku do kawy – 5 łyżek

Sposób przygotowania: Do rozpuszczonego chłodnego masła dodaj cukier oraz imbir. Tak przygotowaną pastę spożywaj na czczo przez 10 dni rozpoczynając od 1/2 łyżeczki, kolejnego dnia 1 łyżeczka, w piątym dniu spożywasz 2 i 1/2 łyżeczki, a następnie zmniejszasz ilość, aż w dniu 10-tym spożywasz 1/2 łyżeczki pasty. Gotową pastę przechowuj w lodówce.

Właściwości: Oczyszcza organizm z toksyn, pobudza trawienie, wzmacnia układ odpornościowy.

Nalewka z propolisu

Nalewkę z propolisu ( kit pszczeli ) można przygotować samemu, ale również można zakupić gotową w wielu sklepach ziołowych, a nawet w aptece ( dostępny jest roztwór propolisu 7% ). W zależności od sposobu przygotowania, można uzyskać różną zawartość % alkoholu w produkcie leczniczym. Nalewkę należy przechowywać w ciemnej butelce w miejscu zaciemnionym. Część nalewki przechowuję w buteleczce ułatwiającej aplikowanie. Nalewkę z propolisu ( 7-20% zawartości alkoholu ) stosuję najczęściej w przypadku bólów gardła, pierwsze stadium anginy. W tym celu wykorzystuję patyczki do uszu, które nasączam nalewką, a następnie „przemywam” migdałki. Należy to robić ostrożnie, gdyż możesz spowodować odruch wymiotny. Zabieg ten stosuje rano oraz wieczorem do czasu zniknięcia objawów chorobowych. Uwaga! Nalewka z propolisu brudzi.

Właściwości: Nalewka z propolisu ma działanie bakteriobójcze, antywirusowe, przeciwzapalne, regenerujące, antygrzybiczne, znieczulające oraz przeciwpierwotniakowe. Może być również stosowana na trudno gojące się rany. Uwaga !! Zanim zastosujesz nalewkę na śluzówkę gardła, zrób test na skórze czy nie masz alergii na ten produkt.

Szałwia lekarska

Napar z szałwi – suszone liście szałwi zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Letnim naparem płukać bolące gardło kilka razy dziennie. Napar można stosować również przy kłopotach z zębami i dziąsłami.

Właściwości: zawarte w szałwi składniki mają działanie przeciwzapalne, ściągające, przeciwbakteryjne. Uwaga !! Szałwia jest najsilniejszym roślinnym środkiem przeciwpotnym, więc w przypadku przeziębienia jak chcesz się „wypocić” nie pij naparu z szałwi.

Goździki

W przypadku bólu gardła czy zęba ,gdy nie masz czasu na parzenie naparów, warto sięgnąć po goździki. Weź 2-3 szt do ust, delikatnie ugryź i ssij do momentu, aż poczujesz ulgę. Pamiętaj: zbyt duża ilość goździków lub ich intensywność może znieczulić Ci język i jamę ustną.

Właściwości: Lotny olejek eteryczny zawarty w goździkach jest skutecznym środkiem przeciwbólowym.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

*

code