Anna Kubalska – Blog

Blog – Anna Kubalska

Asafetyda …. ??

Asafetyda – O tej przyprawie po raz pierwszy usłyszałam studiując Ajurwedę, zapewne dlatego, że od dawna interesowałam się wyłącznie ziołami i przyprawami naszymi tradycyjnymi europejskimi, a na drugim miejscu były przyprawy pochodzące z dalekich krajów, które zagościły w naszych kuchniach na stałe.  Ajurweda otworzyła mnie na inne – nowe dla mnie – przyprawy i zioła, po które sięgam coraz częściej, doceniając ich właściwości.

Przyprawę, którą opiszę, uwielbiam za jej właściwości i czarodziejską moc. Pomimo zapachu, który po otwarciu pojemnika wywołuje u niejednej osoby wycofanie, dodanie jej do gotujących się potraw powoduje ulotnienie związków zapachowych, a w potrawie pozostaje delikatny cebulowy smak.

Asafoetida – wymawiana Asafetyda – Angielska i naukowa nazwa Asafoetida pochodzi od perskiego słowa oznaczającego żywicę (asa) i łacińskiego foetida, co odnosi się do silnego, siarkowego zapachu. Jest to wieloletnie zioło, znane również jako łajno diabła, gigantyczny koper włoski, śmierdząca guma lub hing. Zgodnie z tymi nazwami, asafetida ma mocny, ostry zapach, ale nadaje delikatny smak potrawom przy gotowaniu z innymi przyprawami. Wszystkie części rośliny mają charakterystyczny zapach.

Z korzeni i łodyg rośliny pozyskiwana jest gumożywica, która zostaje starta na proszek. W sprzedaży można znaleźć przeważnie asafetydę w proszku wymieszaną z mąką ryżową.

Poza zastosowaniami kulinarnymi , asafetyda zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej. Jej zdrowotne korzyści pochodzą z właściwości m.in.: wiatropędne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwskurczowe, wykrztuśne, uspokajające, moczopędne, przeciwwrzodowe.

Główne zastosowanie: wzdęcia, kolki, gazy,odbijania, wspomaga trawienie, zmniejsza wzrost flory w jelitach, w szczególności candidia, bezpośrednio redukując gaz, zwalcza robaki. Można stosować na kilka sposobów:

  • dodać asafetydę do gotującej się: fasoli, kapusty, grochu, kalafiora, brokuły
  • dodać asafetydę do dań ciężkostrawnych jak np.: bigosu, gulaszów
  • wymieszać proszek z maślanką
  • przesmażona asafetyda na maśle klarowanym ( ghee )
  • woda asafetydowa – ( 300 ml wody i dodać 50 mg asafetydy,  zagotować i odcedzić. Wodę tę należy spożywać w trzech dawkach podzielonych, tj. ok 100 ml na dawkę )

Powyższe zastosowanie, które podałam możemy stosować samemu w domu. Należy jednakże pamiętać o ograniczeniu spożytej ilości asafetydy. Najbezpieczniejsze dawkowanie terapeutyczne wynosi 10 mg – 125 mg dziennie, maksymalna dawka nie powinna przekroczyć 250 mg na dobę.

Przedawkowanie może powodować:

  • zwiększenie uczucia pieczenia, pogarszanie się zapalenia żołądka, zgaga, kwasowość ( bardzo częsty efekt uboczny przy przedawkowaniu )
  • ból głowy ( często )
  • najlepiej unikać jej stosowania w okresie menstruacji
  • najlepiej tego unikać w zaburzeniach krzepnięcia. Ma działanie rozrzedzające krew, dlatego może opóźniać krzepnięcie
  • najlepiej tego unikać u dzieci, w okresie ciąży ( może powodować skurcze macicy i doprowadzić do poronienia ) i laktacji ( składniki czynne asafetydy mogą przeniknąć do mleka matki i doprowadzić do zaburzeń krzepnięcia krwi u niemowląt )
  • osoby przyjmujące leki przeciw nadciśnieniowe powinny zachować ostrożność podczas stosowania asafetydy, ponieważ zmniejsza to ciśnienie krwi

Asafetyda jest pomocna przy wielu schorzeniach, należy jednak wcześniej udać się na konsultację do lekarza ajurwedyjskiego, który zaleci w jaki sposób spożywać – w tym znaczeniu – lek i w jakiej ilości.

Oto niektóre z nich:

Mózg i nerwy

  • Histeria lub niemożliwe do opanowania ekscesy emocjonalne
  • Konwulsje
  • Padaczka
  • Schizofrenia
  • Depresja (z objawami pasywnymi)
  • Paraliż
  • Paraliż twarzy
  • Hemiplegia – porażenie połowicze
  • Rwa kulszowa

Serce i krew

  • Wysoki poziom cholesterolu
  • Miażdżyca

Płuca i drogi oddechowe

  • Kaszel produktywny
  • Astma (główne przekrwienie klatki piersiowej)
  • Świńska grypa (H1N1)
  • Przewlekłe zapalenie oskrzeli

Zdrowie trawienne

  • Utrata apetytu
  • Niestrawność
  • Gaz lub wzdęcia
  • Wzdęcia
  • Rozciąganie brzucha
  • Zdenerwowany żołądek
  • Zespół jelita drażliwego (IBS)

Mięśnie, kości i stawy

  • Skurcz mięśni
  • Niski ból pleców
  • Reumatoidalne zapalenie stawów

Skóra i włosy

  • Grzyby (aplikacja pasty gumy Asafoetida)

Zdrowie kobiet

  • Membranowe bolesne miesiączkowanie
  • Wtórny brak miesiączki (może nie działać w pierwotnym braku miesiączki)
  • Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)

W moim domu asafetyda zagościła na stałe, w szczególności gdy nadchodzi sezon na młodą fasolkę szparagową czy kalafiora. Od kiedy dodaję ją do gotujących się warzyw nie zastanawiam się czy dziś mogę zjeść ulubione warzywka czy czeka mnie jakieś spotkanie, na którym będą mnie męczyły gazy w jelitach 🙂

 

(rys.  www.thenaturalherbalist.co.uk , foto: www.healthbenefitstimes.com info: Dr JV Hebbar, www.ncbi.nlm.nih.gov

Leave A Comment

Your email address will not be published.

*

code